"Sista resan"

I en pappkartong på cykelns pakethållare fraktades alla nödvändiga saker till det lilla hyrda torpet i Vekhyttan mellan de Blå bergen fyra mil från Örebro. Till nödvändigheterna hörde de kläder som skulle användas under sommaren. När det var dags att återvända till staden kastades dessa kläder, som under året blivit utvalda till den sk. ”Sista resan”. Lite bättre med utrymme blev det i garderoben på Slussgatan som var moster Karins adress under alla år. I dag på loppisen fanns många som också skickade sina kläder på ”Sista ”Resan” . Trots regn fick många bättre utrymme i sin garderob medan andra glatt fyllde på sin. Själv blev jag med en påse med ännu okänt innehåll.

 


Spartips nr. 1

Släpp fångarna loss det är loppis, så skulle man kunna beskriva insläppet på MALTES LOPPIS i H-borg. Åh!! mostrarna skulle ha älskat loppis. De var alla födda i en liten torpstuga utanför Örebro i slutet på 1800talet. Deras mor hörde jag ofta talas om men fadern nämndes aldrig. Redan från födseln matades de med en överlevnadskonst utan motstycke. Loppis skulle för alla dem varit ett besök i himmelriket. Här kommer ett av deras spartips: Köp en burk sill. Ät sill och potatis dag ett. Dag två potatis och sillspad. Smaken är ok. Du sparar några kronor. Så sparade mina tanter till sina barns utbildning. En brosch som jag föll för i dag var från Oscar de la Renta.

Kanske den betalar sig med ”ränta”. För nog är det så att jag blivit mycket lik dessa mostrar. Lever dock ej på sillspad!


Och sedan...

Trots nästan +30 var det mycket folk som väntade på att precis som jag göra dagens fynd. Varmt,varmt jättevarmt gjorde att jag snabbt tappade koncentrationen och lät blicken svepa lite hit och dit .Mina skatter ligger oftast längst ned i någon gammal ask eller korg. Nästan alltid skall mycket skräp lyftas bort för att hitta skönheterna. Lite på rutin kollade jag i en och annan låda och så bara finns de där! Två gamla broscher. Nu sitter jag här hemma och låter fantasin spela. Den ena kanske är en gammal knapp som någon gjort om till brosch. Den avbildade kvinnan är så lik min låtsas farmor. Ännu en av min pappas mostrar. Moster Karin, högt älskad av en liten vilsen unge och en ännu vilsnare tonåring. Den broschen värmer mer än +30 .

Vad skall jag bli när jag blir stor?

Min pappa hade ett helt gäng mer eller mindre helt speciella mostrar. En av dessa var moster Signe. Moster Signe var en stor samlare av det mesta. Bäst minns jag henne när hon kom klädd i alla sina broscher. Hon använde dem när knappar fattades eller när kjolfållen ramlat ned. Ville hon vara riktigt fin kunde också jackan vara prydd av antalet broscher som får rum att hängas upp på en riktigt stor säkerhetsnål. För en liten flicka var hon lika vacker som den vackraste julgran. I dag är jag här på Maltes loppis för att gå på ”skattjakt".


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0